Farnost sv. Jiří - spravovaná FATYMem Vranov n. D. - www.fatym.com

Kázání o andělech (8. 2. 2009)

14. 2. 2009 11:18
Rubrika: Kontakty

Něco málo z kázání o andělech

 

 

            Pán Ježíš procházel Celou Galilejí a vyháněl zlé duchy. Zlý duch? To je pokažený anděl. Ale já chci dnes mluvit o těch svatých andělech. Co je to anděl? Anděl je netělesná duchovní bytost, její existence je především pravda víry. Písmo Svaté často mluví o rozumných bytostech, které nejsou lidmi, i když někdy vystupují v lidské podobě. Bůh je pověřuje různým posláním. Slovo ,,Angelos“ znamená ,,posel“. Andělé svou dokonalostí převyšují všechny tvory. Ale svou vznešeností se nemohou rovnat Ježíši Kristu. Jsou stvořeni skrze Něho a pro Něho. Jsou v Jeho službě jako poslové plánu spásy. Někdo si může říct: ,,Andělé mi můžou být ukradeni“.

          Zrovna nedávno se to stalo. Před čtrnácti dny byli andělé fakt ukradeni. Takže vidíme, že andělé vážně můžou být ukradeni, ale můžou být ukradeny sošky andělů. Ale opravdový andělé, kteří nás chrání, kteří jsou s námi, ti by nám ukradeni být neměli.

          V bibli jsou andělé často zmiňováni. Objevují se jak na začátku, v první knize Mojžíšově, tak i na konci ve zjevení svatého Jana. Čteme, jak Abrahám hostil anděly ve svém stanu, jak mu anděl zadržel ruku, když chtěl zabít Izáka, jak Jákob celou noc zápasil s andělem. Anděl sestoupil do lví jámy.

           V novém zákoně Bůh posílá anděly, aby činily zvláštní znamení. Gabriel navštěvuje Zachariáše, aby mu oznámil narození Jana Křtitele. Jako další poselství přináší Marii a oznamuje jí příchod Spasitele. Josefovi přikazuje, aby Marii přijal za svou manželku.

            Andělé jsou přítomni na pastvinách v době Kristova narození, v Getsemanské zahradě, u kříže, u prázdného hrobu a pak znovu u nanebevstoupení. Zachraňují Petra z vězení. Jana navštěvují na ostrově Maltos a týž Jan ve své knize zjevení se o andělech také často zmiňuje. Andělé jsou také významnou částí bohoslužby. Vzpomínáme na ně v úvodu Mše Svaté, když žádáme všechny andělé i svaté (i vás bratři a sestry), aby se za nás u Boha přimlouvali. V Credu vyznáváme svou víru v Boha, který stvořil vše viditelné i neviditelné. A když přistupujeme k Nejsvětějšímu okamžiku Mše Svaté – proměňování -  připojujeme se k andělům a svatým , kteří hlásají Boží Slávu.

          Téměř každé malé dítě se také učí modlitbu k strážnému andělovy. Aby jeho duši opatroval ve dne, v noci, aby lépe chápal Boží slovo. Myšlenka ke strážnému andělu se opírá o základní pravdy víry, že Bůh nás miluje a pečuje o každého z nás.

           Žalmista nám připomíná, že On svým andělům vydal příkaz, aby Tě strážili na všech Tvých cestách. Svatý Pavel píše, při každém věřícím stojí anděl, který ho vede životem, jako vychovatel a jako pastýř. To nebude popírat, kdo si vzpomene na slova Pána, který řekl: ,,Jejich andělé v nebi stále hledí na tvář mého Nebeského Otce.“

            Někteří vůdcové také mluví o dvojím duchu. Každého člověka provází ,,anděl spravedlnosti“ (který ho chrání) a ,,anděl zloby“   (pokušitel, který ho svádí)…

 

A tak ten týden, který je teď před námi se snažme žít

v takovém tom větším spojení s anděly .

Snažit se více vnímat jejich přítomnost a jejich blízkost...

 

 

(kázal P. Jan Richter)

 

Zobrazeno 771×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková